0 Proizvoda - 0.00 kn
0
  • Nema proizvoda u košarici

Nier: Automata – samo post-apokaliptična stražnjica ili nešto više?

Nier: Automata – samo post-apokaliptična stražnjica ili nešto više?

Nier: Automata – samo post-apokaliptična stražnjica ili nešto više?

Na ruševnim ostacima Zemlje, posljednji fragmenti čovječanstva su u beskrajnom ratu s vojskom robota. Kontrolirani od strane tajanstvene vanzemaljske inteligencije, roboti su osvojili planet i protjerali preživjele u bazu na mjesecu. S te udaljene pozicije, iz postrojenja poznatom pod nazivom Bunker, čovječanstvo uzvraća udarac osvajačima. Izradivši vlastite robote, tj. androdie i poslavši ih na površinu Zemlje kako bi surađivali s pokretom otpora i borili se protiv okupatorske mašinerije. Jedna od tih androida je ujedno i glavni protagonist priče, snažni borbeni android YoRHa No.2 Type B, ili skraćeno 2B.

Iako je Automata nastavak, nije potrebno igrati prijašnji dio kako bi ste pohvatali priču, što je super za ekipu koja koristi računalo za gejmanje, jer taj nastavak nikada nije izdan za PC. Istina da će te kroz igru naići na poneku referencu na prvi dio, što će vjerojatno ugodno iznenaditi fanove, no bez obzira, Automata je zasebna igra u koju možete slobodno zaroniti, bez nekog predznanja (što vas ne bi trebalo zaustaviti da se informirate o prvom dijelu).

Automata je open-world RPG s velikim naglaskom na zahtjevne i izazovne borbe, kod kojih se upravo osjeti prisutnost PlatinumGames-a ili da budemo točniji Osaka studia iza čijeg imena stoje naslovi kao Bayonetta, Vanquish i Metal Gear Rising i upravo taj, već prepoznatljiv brend stilske borbe uzdiže Automatu iznad većine thrid-person akcijskih igara.

Jedna od stvari koje bi trebali napomenuti vezano za ovu igru je borba. Kada 2B uđe u koštac s neprijateljem, ekspodira s blistavom i nasilnom energijom, bilo da se bori s dugim i elegantnim samurajskim mačem ili parom metalnih rukavica, animacija je nevjerojatno fluidna i graciozna. Kombinacije heavy i light napada otkrivaju impresivan niz poteza, uključujući i mnoge gdje baci svoje oružje kao rotirajući projektil. Svako oružje, od ogromnih mačeva do okretnih kopalja, imaju svoj paket napada, što za igrača znači puno kombinacija i nijansi za otkrivanje. Išli su toliko daleko da oružja imaju svoju pozadinsku priču i povijest, koje pomalo otkrivate kako ih budete unaprijeđivali i razvijali.

Kada neprijatelj krene u napad, oči će mu zabljesnuti crvenom bojom, što je vaš znak za blokiranje ili protunapad, no ne brinite, za razliku od prijašnjih naslova PlatinumGames-a, u ovom imate malo više vremena za reakciju (barem na normalnoj težini). Dana vam je i opcija da lansirate neprijatelje u zrak, što vam omogućava izvođenje raznih nevjerojatnih comboa. Iako imate šarolik spektar comboa i napadačkih kombinacija na izboru, i dalje možete prijeći i uživati u igri sa samo bazičnim napadima, te ako vas samo zanima istraživanje i priča, postoje specialni objekti u easy-modu koji bi automatizirali nezgodnije dijelove bitke. No nije sve combo-bazirana tučnjava. Zato moram upozoriti sve buduće igrače, da se znaju dogoditi situacije gdje će vam kamera jednostavno skočiti u zrak ili stranu, pretvarajući igru u twin-stick shooter ili platformer. Iako je malo frustrirajuće, daje dodatnu nepredvidljivos, već kaotičnij igri, ali to također znači da ju bez kontrolera ne morate ni pokretati. Da, mogli biste se patiti s mišem i tipkovnicom, no imati će te otprilike jednako uspjeha kao tri slijepa jazavca u vreći u pokušaju slikanja Rembrandtove „Djevojke s Bisernom Naušnicom“, ili već nešto u tom smjeru.

Sistem customizacije je baziran oko predmeta zvanih plug-in čipovi koji dodaju dodatnu dubinu igri. 2B dolazi s nekoliko već predinstaliranih, koji reguliraju funkcije kao što su HUD, mini-map te oznake za misije. No kada počnete nailaziti na čipove za regulaciju napada, obrane i podršku, tada stvari počnu stvarno biti zanimljive. Neki od njih povećavaju napad ako vam je zdravlje ispod 25%, ili povećavaju napad vašeg letećeg robota s kojim možete ciljati i pucati kao iz pištolja, ili vam jednostavno povećavaju brzinu kretanja. Kombiniranjem tih čipova otvorena vam je mogućnost da prilagodite 2B vašem načinu igre, no jedna napomena, čipovi zauzimaju memoriju, pa imate ograničen broj koji možete koristiti.

Koliko god da se igra vrti oko nevjerojatnih borbi, postoje i oni tihi, reflektirajući trenuci te iznenađujuća priča koja ih slijedi. Kako 2B i njen partner 9S lutaju razrušenom Zemljom, pronaći će te se na raznim lokacijama. Prvo započinjete u uništenom i zaraslom gradu, zatim slijedi otvoren ocean pješćanih dina te onda u stari i napušteni zabavni park punom prijateljski nastrojenih robota obučenih u kaunove. Jedna od najvećih Nier-ovih prednosti je upravo nepredvidljivost i nikada neznate gdje će te završiti i gdje će vas poslati. Osobno sam bio iskreno iznenađen kada sam napustio ulice razrušenog grada i zakročio u otvorenu, široku pustinju. Daje vam jedan uzbudljiv osjećaj slobode i mira i bilo mi je fenomenalno što se može surfati po pijesku. Drastična promjena krajolika se čini pomalo neskladnom, do točke da imate dojam kao da je svijet sačinjen od kompletno različitih krajolika, neprirodno spojenih zajedno. Kroz cijelu Automatu razvučen je osjećaj melankolične atmosfere, a post-apokaliptično okruženje igra veliku ulogu u prikazivanju beznadnosti u kojoj se ljudska rasa nalazi na svom pohodu da vrati i nanovo izgradi svoj dom.

Usputno, ovo je zbilja tužna igra. Rat sa strojevima se čini beskrajnim i ljudi koje susrećete u „sigurnosti“ gradova i baza imaju svoje tragične priče za ispričati, a vjerujte mi kada kažem, tragične su. I kao da to nije dovoljno, kroz priču će te naići na robote koji će imati neobično ljudske osobine. Ili će oponašati ljudsko ili čak prikazivati emocije, što čini njihovo ubijanje s vaše strane još zlokobnijim, jer odjednom postaju svijesni da oni, možda, nisu samo bezumni strojevi za ubijanje.

Automata je izuzetna igra s nevjerojatnim stilom i osobnošću, te ako se odlučite zavrtiti ju, savjetujem vam da to ne radite na PC-u. Iz više razloga od kojih je po meni najbitniji taj da igra se zna srušiti nakon 10 min bez nekog opravdanog razloga. Ali ako izuzmemo taj dio, koji vjerujem da će se riješiti kako vrijeme bude prolazilo raznim patch-evima, ovo je igra vrijedna vaše pozornosti, ako zbog ničeg drugog onda zbog 2B-ove stražnjice. ?

Odgovori