0 Proizvoda - 0.00 kn
0
  • Nema proizvoda u košarici

Nioh – povratak Team Ninja-a

Nioh – povratak Team Ninja-a

Nioh – povratak Team Ninja-a

Na prvi pogled, Nioh se ne čini izvanrednim. Generički akcijski RPG s elementima Dark Souls-a, Nioh više podsjeća na izgubljenu ideju PlayStation-a 2, nego na ubojcu AAA eksluzive. No, bez obzira na prve dojmove, moram reći da bi ignoriranje ove igre, bila velika pogreška. Nioh je jedan od najboljih akcijskih RPG-ova trenutno na raspolaganju, nabrijan s uzbudljivim borbama i interesantnom pričom.

Vjerojatno ćemo se svi složiti kada kažem da su developeri Team Ninja, pali u nemilost i sjenu, uzrokovano nizom bezživotnih Dead or Alive naslovima te mlakim Yaiba: Ninja Gaiden Z, ali s ovim novim naslovom, smatram da su pronašli put nazad ka svjetlu.

Nioh prati priču čovjeka po imenu William na njegovom putovanju preko Japana, u vrijeme građanskog rata, ili još zvanim Sengoku periodom koji je trajao od 1467. do 1603. godine. Gledano s povijesne strane, englez William Adams je bio prvi japanski zapadni samuraj, a njegov zanimljiv život dobiva fantasy štih u Nioh-u, pretvarajući ga lutajućeg ubojcu yokai-a koji također igra bitnu ulogu u vojnim kampanjama Tokugawa shogunata. Naglasak na japanskoj povijesti i mitologiji spojenoj u ovoj igri pruža igraču ulazak u jedan jako zarazni svijet pun zanimljivih likova i čudovišta.

Borbe u Nioh-u su apsolutno nevjerojatne. Ako bi ih morao usporediti, rekao bih, na nekakvom bazičnom nivou, da je kao Bloodboure-a na ekstazijum, pun brzih izbjegavanja, bijesnih lančanih napada popračeno konstantnim izmjenama oružja. No, tu nije kraj, taj odličan kamen temeljac, je nadograđen s dodatnom raskoši. Glavna među njima je sposobnost poznata kao Ki Pulse. Svaki napad u igri, skida igračevu izdržljivost, ili staminu, te ako se spusti na nulu, ostavlja vas ranjivima za napade. Ki Pulse, ako ga se dobro tempira, omogućava oporavak različite količine izdržljivosti (ovisno koliko je dobro tempiran), što dopušta igračima na nastave ofenzivu te daje jasan ritam borbi. Nioh je brza igra, i daje igračima sve potrebne alate za održavanje te vratolomne brzine, dokle god su fokusirani.

Stavovi s oružjem dodatno proširuju mogućnosti. Na izboru su vam razne katane, mačevi i koplja od kojih svaki ima strong, medium i light stav. Light stav s kopljem će pretvoriti igrača u uragan brzih napada, dok je strong stav s katanom više usmjeren na snažne napade za probijanje neprijateljske obrane. Iako će igrači nesumnjivo pronaći omiljeno oružje i stav, a širina opcija i oružja koja je ponuđena u igri je tu iz razloga što neće isti sistem imati jednaku učinkovitost na svim neprijateljima. Kako se vaš lik razvija, dobivati će te pristup raznim ninja alatima koje će te moći izrađivati, kao što su shurikeni, otrovi te različite magije kojima će te moći usporiti neprijatelja ili dodati elemental efekt na svoje oružje kako biste mogli prouzročiti što više štete.

Ne mogu napomenuti koliko je bitno korisiti sve alate koji su vam ponuđeni. Nioh je poprilično teška igra. Ne bih rekao nepravedna ili okrutna, ali svakako izazovna. Čak i najosnovniji neprijatelji mogu prouzročiti puno problema ako niste oprezni, a da ni ne spominjem boss-ove.

Mnogi od tih boss-ova s kojima će te se susretati vuku korijene iz povijesti te ćete o njima saznavati više kako budete prelazili igru. Primjerice, borite se protiv yuki-onna duha koji je bio žena ozloglašenog generala Oda Nobunaga. Također će te ukrstiti mačeve sa slavnim redovnikom Saika Magiochi-em poznatim po svojoj spretnosti s puškom.

Moram priznati, da je Nioh jedna od najupečatljivijih akcijskih igara koje sam igrao nakon dugo vremena. Kombinacija brzine u borbi, mješavina stavova, magije i drugih opcija pretvara svaku borbu u nasilni krešendo prepunim akcije. Vjerujem da je vrijeme da Dark Souls preda baklju.

Odgovori